9

Juliol, 2020

Jornada Empresa Familiar: “WEBINAR Aeroport Andorra-Pirineus”

Ponències

Webinar Aeroport d’Andorra Pirineus

El proper dia 9 de juliol l’Empresa Familiar Andorrana organitza una jornada dedicada a l’Aeroport d’Andorra Pirineus. Es celebrarà, un altre cop de manera excepcional, mitjançant la plataforma Zoom i serà oberta al públic en general.

L’aeroport a data d’avui està totalment operatiu. La possibilitat d’operar vols comercials és ja una realitat des del passat dia 23 d’abril, data en que va ser aprovat un exclusiu sistema d’aterratge GPS que permet l’aterratge i enlairament de les naus en condicions desfavorables de visibilitat.

L’objectiu de l’aeroport és clar: apropar Andorra a la resta del món per avió amb vols regulars comercials que uneixin el país amb grans capitals europees i amb altres aeroports de connexió. El desplegament d’aquests tipus de serveis permetrà diversificar el model econòmic del país, condició que s’ha demostrat més necessària que mai amb la pandèmia del SARS-CoV-2,  i millorar la seva competitivitat: un nou marc de relació amb Europa i amb la resta del món, incrementar la inversió estrangera, millorar la qualitat del turisme i exercir un impacte positiu en el comerç i en el desenvolupament d’una economia de serveis com la nostra.

Els continguts del Webinar segueixen el següent patró: primer s’analitzarà la infraestructura i el marc legal internacional i europeu d’ajuts públics que permetran atreure l’atenció d’operadors i propietaris de companyies aèries i així implementar connexions aeroportuàries regulars.

El segon bloc de debat, se centra en el posicionament d’Andorra com a un destí aeroportuari atractiu i accessible, fet que permetria impulsar el turisme i apropar fluxos de persones procedents de mercats d’origen llunyà. També s’enfocarà en l’anàlisi de la rendibilitat econòmica d’aquests vols regionals regulars.

El tancament de la jornada anirà a càrrec del M.I. Sr. Xavier Espot, cap de Govern d’Andorra.

La jornada comptarà amb ponents amb una trajectòria personal i una reputació de prestigi en les seves carreres professionals. Experts en dret aeroportuari, representants de línies aèries, responsables de la infraestructura de la Generalitat de Catalunya i membres del nostre M.I.  Govern, essent tota la jornada presentada i moderada pel Sr. Javier Ortega Figueiral, consultor jurídic aeronàutic i periodista especialitzat en la matèria.

L’enllaç per assistir a la reunió és el següent:

https://us02web.zoom.us/j/84706352136

ID de reunión: 847 0635 2136

Esperem poder comptar amb la seva assistència.

19

Juny, 2020

XXIIè Cicle d’Empresa Familiar. La COVID-19 en l’economia andorrana i europea: perspectives.

Ponències

Les conseqüències econòmiques de la crisi de la COVID-19, lema del XXIIè Cicle de l’EFA

El passat dia 19 de juny de 2020 va tenir lloc el XXIIè Cicle de l’Empresa Familiar Andorrana que aquest any presentava dues grans novetats: per primer cop degut a les mesures sanitàries de prevenció es celebrava de manera telemàtica i estava obert al públic en general.

En un primer moment s’havia previst que les conferències d’aquest XXIIè Cicle girarien en torn a l’acord d’associació amb l’UE i les seves conseqüències pel Principat d’Andorra, però l’arribada del virus ho va canviar tot, fins i tot el contingut del Cicle. El tema finalment escollit va ser l’impacte de la crisi de la COVID-19 en les economies andorrana, europea i global, quin futur ens espera i com afrontar la recuperació un cop tornem a la normalitat.

El Webinar va comptar amb convidats de prestigi i es va dividir en quatre blocs: tres conferències, a càrrec del Sr. Marcos Urarte, President de PHAROS, de la Sra. Marie Hélène Caillol, Presidenta del LEAP (Laboratoire Européen d’Anticipation Politique) i del Sr. Èric Jover, M.I. Ministre de Finances i portaveu, i una taula rodona on van intercanviar els seus punts de vista el Sr. Joan Viladomat, President de Grandvalira, el Sr. Carles Naudi, Conseller General i President de CISA Group i el Sr. Francesc Mora, President de l’EFA. Tota la jornada va estar presentada i moderada pel Sr. Xavier Palma.

 

 

4

Juny, 2020

Presentació del Pla d’Actuació de l’Empresa Familiar Andorrana

Altres

Comunicat de l’Empresa Familiar Andorrana

 

Durant les darreres setmanes l’Empresa Familiar Andorrana ha estat treballant en un Pla d’Actuació per incentivar la demanda de productes i serveis, així com les magnituds d’inversió pública i privada al Principat d’Andorra davant de la crisi del SARS-CoV-2. El Pla d’Actuació es compon de 52 propostes de millora.

El referit document va ser presentat ahir, dia 3 de juny, per la Junta Directiva al M.I. Cap de Govern Sr. Xavier Espot Zamora  en un sessió celebrada per mitjans telemàtics.

L’EFA amb aquest document fa una reflexió de la situació futura immediata i a mig termini al país, i posa sobre la taula diverses propostes que incentivarien la demanda, que contribuirien al reequilibri de les balances fiscals de l’Estat a llarg termini i que permetrien, un cop recuperada la “normalitat” de la nostra societat, servir com a base per a una futura diversificació i reforma del model econòmic, incorporant noves fonts d’ingressos, i d’una millora de la competitivitat econòmica del país.

 

A Andorra la Vella, el 4 de juny de 2020

22

Maig, 2020

19ª Assemblea General de l’Empresa Familiar Andorrana

Altres

Comunicat de l’Empresa Familiar Andorrana

La 19a Assemblea de l’Empresa Familiar Andorrana va tenir lloc ahir dijous 21 de maig a les 11:30h a la seu de l’EFA  i es va celebrar per primera vegada de forma telemàtica.

A la sessió es van presentar els comptes de l’exercici , el compliment del pressupost i la memòria d’activitats corresponents a l’any 2019. També es va presentar el pressupost d’enguany i les activitats previstes de l’Associació per a aquest any 2020.

Aprofitant aquest acte es va comunicar als socis que l’Associació està preparant un paquet de propostes per presentar al Govern per tal d’incentivar la demanda de productes i serveis , davant de la situació d’emergència que estem vivint.

22

Abril, 2020

Coronavirus SARS-Cov-2: Comunicat de l’Empresa Familiar Andorrana

Altres

Comunicat de l’Empresa Familiar Andorrana

Davant la situació d’emergència sanitària provocada pel denominat Coronavirus SARS-Cov-2 la Junta Directiva que presideixo ha decidit donar difusió a aquest comunicat:

Primer volem transmetre tot el nostre agraïment des de la nostra Associació al personal sanitari, al de l’Administració Pública, als empresaris i a tots els treballadors que durant aquest temps de confinament estan fent un gran esforç i estan demostrant el seu coratge i determinació, amb la cura dels nostres malalts, amb l’aplicació de mesures per controlar l’expansió del virus i treballant per poder subministrar productes i serveis indispensables per a la nostra societat.

Malgrat que sembli que aquesta pandèmia vagi perdent intensitat  no es poden descartar noves onades i possibles infeccions en un futur proper, i per tant hem d’estar preparats davant les eventuals necessitats que es puguin presentar.

Per això i amb la ferma voluntat de cooperació de part dels nostres associats i després de les converses mantingudes amb el Govern d’Andorra i les necessitats expressades pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), l’Empresa Familiar Andorrana ha decidit contribuir amb la compra i donació del següent material mèdic:

  • 4 respiradors Puritan Bennet 980 de Medtronic per valor de 104.000€.
  • 4 ecògrafs portàtils per fer diagnòstics ràpids i segurs de l’afectació pulmonar del coronavirus per valor de 16.000€.
  • Un software de telemedicina per portar a la pràctica visites virtuals als malalts de coronavirus que estan aïllats a casa, per valor de 10.000€.
  • Donació de 100 caixes de Hidroxicloroquina de Novartis.

Desitgem que aviat el nostre país pugui anar recuperant l’activitat prèvia a aquesta crisi i tingui la capacitat d’aprendre d’aquesta situació viscuda per a millorar.

A Andorra la Vella, el 22 d’abril de 2020

Francesc Mora Sagués

President

17

Març, 2020

Coronavirus SARS-Cov-2: Comunicat de l’Empresa Familiar Andorrana

Altres

Comunicat de l’Empresa Familiar Andorrana

Davant la situació d’emergència sanitària provocada pel denominat Coronavirus SARS-Cov-2 la Junta Directiva que presideixo ha decidit donar difusió a aquest comunicat:

Donem ple suport a l’establiment de mesures sanitàries excepcionals per la situació d’emergència causada pel virus mencionat, per part del M.I. Govern d’Andorra.

Cal reconèixer la tasca que està duent a terme el personal sanitari així com tots els agents i altres servidors públics. En aquest sentit demanem la màxima cooperació per part de les empreses familiars, els seus membres i els seus empleats. També convé fomentar pràctiques que disminueixin el risc de contagi mitjançant l’impuls del teletreball, reduccions d’horaris, limitació d’aforaments, disminució de reunions presencials i reforçament de mesures d’higiene.

Estem vivint un moment difícil, que només podrem superar apel·lant als valors de l’empresa familiar, que són els valors de la nostra cultura i del nostre país. La confiança, la prudència, la solidaritat i la fortalesa ens ajudaran a superar satisfactòriament aquest moment complex que ens ha tocat viure. Estic segur que amb unitat els superarem satisfactòriament.

Mantindrem una taula de seguiment amb caràcter permanent prop del Govern, juntament amb altres agents econòmics i socials, per col·laborar sobre les mesures addicionals que l’evolució d’aquesta crisi posi de manifest.

A Andorra la Vella, el 17 de març de 2020

Francesc Mora Sagués

President

13

Març, 2020

Jornada Joves EFA: “Govern eficient de les empreses familiars: gestió intel·ligent de les dades”

Ponències

Que poden fer les dades per la meva empresa?

El passat 13 de març de 2020, en un dia enrarit per les mesures preventives aplicades per pal·liar els efectes del Coronavirus, es va celebrar a la sala de conferències d’Andbank a Escaldes-Engordany una nova jornada adreçada als joves membres de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) sota el títol “Govern eficient de les empreses familiars: gestió intel·ligent de les dades”.

El ponent convidat va ser el Sr. Eric Baldellou, responsable de Data Governance al Grup Veepee (anteriorment Privalia) amb més de 20 anys d’experiència professional en el sector de les Tecnologies de la Informació, que va explicar la importància que tenen les dades que una empresa pot capturar del seu entorn, el seu tractament i com administrar-les per treure’n profit.

Disposar de dades i fer-ne un tractament adequat és de vital importància perquè millora la presa de decisions, incrementa l’eficiència operacional, obre noves oportunitats de negoci i permet conèixer millor als consumidors i la competència. El camí fins a ser una empresa orientada a les dades (Data-driven) no es pot fer d’un dia per l’altre, sinó que es tracta d’un procés complex de canvi intern de la cultura de l’empresa a tots els seus nivells.

En definitiva, les dades poden ser el nou petroli, però si no estan ben refinades no es poden utilitzar adequadament. Han de ser processades i transformades per tal de convertir-se en un actiu valuós que impulsi la rendibilitat de les empreses familiars.

28

Febrer, 2020

Jornada Empresa Familiar: “Com el capital privat pot contribuir a la transició energètica?”

Ponències

S’obren noves oportunitats de negoci per a les empreses del país

La M.I. Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sra. Silvia Calvó Armengol, el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Sr. Marc Rossell i el Director General de FEDA, Sr. Albert Moles, van explicar el passat 28 de febrer en una jornada organitzada per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) a Andorra la Vella, les noves oportunitats de negoci que s’obren per les empreses del país en el marc de la Llei d’impuls de la transició energètica i el canvi climàtic (Litecc), així com els avanços en la transformació del model energètic actual cap a un model sostenible en el temps.

La Litecc proporciona un marc jurídic i dóna un impuls a la producció d’energies renovables per inversors privats, tant per consum propi com per a la seva comercialització. Per a projectes inferiors a 2.000 kW la inversió pot ser exclusivament privada, en canvi per a projectes amb potències superiors, la inversió s’ha d’articular o bé per règim de concessió o a través de FEDA mitjançant les seves filials FEDA Solucions o FEDA Ecoterm.

L’EFA amb aquesta conferència va voler transmetre als seus associats informació sobre el contingut de la llei i considera que la transició energètica s’ha de veure com una inversió i no com un cost, que a més garantirà la sostenibilitat del medi ambient i l’economia a llarg termini.

16

Gener, 2020

Jornada Empresa Familiar: “Fills sense sexe”

Ponències

El catedràtic Josep Argemí explica la llei sobre reproducció assistida en un acte de la EFA

L’Empresa Familiar Andorrana (EFA) va organitzar el passat 16 de gener a Andorra la Vella una conferència per explicar els continguts i dilemes ètics que planteja la llei 12/2019, aprovada el febrer del 2019, sobre tècniques de reproducció assistida. El convidat escollit va ser el Sr. Josep Argemí Renom, Doctor en Medicina per la Universitat de Navarra, catedràtic en  Pediatria, degà de Medicina i des de setembre de 2010 Director del Institut d’ Estudis Superiors de Bioètica de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Entre els assistents a l’acte es trobaven la Secretària d’Estat de Salut, la Sra. Helena Mas i els exministres que van promoure la llei, els senyors Gilbert Saboya i Carles Àlvarez Marfany.

Argemí va assegurar que la llei ha possibilitat que Andorra deixi de ser l’excepció a Europa en quant a regulació en tècniques de reproducció assistida i que aquesta és més garantista que la dels països del seu entorn, ja que té molt en compte la prevenció de la dignitat i els drets tant dels embrions com de les dones.

Amb aquesta jornada, l’EFA va voler explicar les regles de joc i el marc normatiu existent en un tema, com és la reproducció assistida, que afecta al dret a formar una família, un element bàsic tant de la societat com de la seva associació.