7

gener, 2021

Bon Nadal i feliç any 2021

Altres

L’Empresa Familiar Andorrana us desitja tant a vosaltres com a les vostres famílies un molt bon Nadal, i cap d’any, unes molt bones festes i un bon any 2021 ple de salut!!

1

desembre, 2020

19è Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana. Educació: Crear valor des d’Andorra.

Ponències

El 19è Fòrum de l’EFA aborda les oportunitats de negoci que els nous models educatius  brinden a Andorra.

El 19è Fòrum de l’EFA aborda les oportunitats de negoci que els nous models educatius brinden a Andorra.

L’Empresa Familiar Andorrana (EFA) va celebrar el passat 1 de desembre, el seu 19è Fòrum sota el títol “Educació: Crear valor des d’Andorra”. L’acte va començar amb el discurs d’obertura del president de l’Empresa Familiar Andorrana, Sr. Francesc Mora, qui va agrair la seva participació tant a les autoritats com als patrocinadors i als ponents.

Seguidament la M.I. Ministra d’Educació Ester Vilarrubla va comentar la riquesa educativa del país amb tres sistemes educatius, públics, gratuïts i de lliure elecció per a les famílies. Va remarcar la importància de l’educació com a factor de cohesió social i va assenyalar l’impacte de la COVID-19 com un accelerador en el desenvolupament de les competències digitals dels alumnes. Finalment va parlar de la necessitat d’innovar en educació, no només en l’àmbit tècnic sinó també com una adhesió de valors.

Les ponències van començar amb el Sr. Curtis W. Johnson, autor nord-americà reconegut per la seva anàlisi sobre la disrupció educativa a les aules. Va comentar que “per canviar un gran sistema no cal canviar-ho tot”. Com a exemple per això va dir que “quan un estol de coloms vol arrencar el vol, sempre hi ha un que arrenca primer, produint-se una sincronització en alguns dels altres coloms, fins que tots el segueixen”. L’educació disruptiva pretén canviar primer una part petita i anar avançant a poc a poc.

Després va parlar el Sr. Segundo Píriz, de Planeta Formación y Universidades, qui representava a la Universitat Carlemany. Va donar molta importància, cada vegada més, a l’ensenyament pràctic, al caràcter interdisciplinari i a la internacionalitat a totes les formacions universitàries.

El Dr. Lluís Vicent, Canceller de la Universitat Europea, va continuar l’acte comentant que l’educació ja no té fronteres, estem en un món connectat on els límits són la connexió a internet, les llengües i les limitacions legals de cada país. L’avantatge d’Andorra com a país dintre de l’espai europeu d’ensenyament, fa que sigui un lloc atractiu per instal·lar universitats. Per facilitar aquesta possibilitat cal que s’agilitzin i facilitin els processos d’homologació al país.

El Dr. Andreu Mas Colell va concloure les ponències amb una anàlisi de la situació actual, a conseqüència de la pandèmia, que farà que les universitats presencials siguin menys presencials i on les classes magistrals desapareixeran. Va comentar que de totes maneres la “presencialitat” no desapareixerà del tot i hi haurà una necessària interacció formativa entre l’alumne i el professor. En els pròxims anys la formació contínua serà cada vegada més present en el món educatiu universitari i també les universitats multi campus.

El Sr. Francesc Mora, president de l’EFA, va continuar amb el discurs de cloenda, on va fer una anàlisi de la situació econòmica a Andorra a conseqüència de la pandèmia i les perspectives per a l’any 2021.

El M.I. Cap de Govern, Xavier Espot va concloure l’acte agraint a l’EFA la invitació i el seu suport durant aquesta crisi sanitària que estem patint. També va destacar la importància de l’educació en el futur del nostre país i les universitats virtuals com una font de diversificació econòmica.

29

octubre, 2020

Jornada Joves EFA: “WEBINAR Blockchain i criptomonedes: Una disrupció imparable.”

Ponències

Blockchain i criptomonedes: Una disrupció imparable

El dia 30 d’octubre l’Empresa Familiar Andorrana va organitzar un Webinar adreçat als membres de les noves generacions sota el títol “Blockchain i criptomonedes: Una disrupció imparable”. El ponent va ser el Sr. Albert Castellana que durant la seva trajectòria professional ha sigut membre fundador i assessor de diversos projectes empresarials innovadors relacionats amb les noves tecnologies, fins a arribar a convertir-se en un reconegut expert a escala internacional en la tecnologia Blockchain, criptomonedes i l’economia digital.

Blockchain és la tecnologia que habilita l’aparició de les criptomonedes. D’ençà que va aparèixer la primera criptomònada,  el Bitcoin l’any 2009, el mercat ha evolucionat considerablement, tant en la seva mida com en les aplicacions possibles de la tecnologia.

La capitalització actual de les criptomonedes és de 397 mil  milions de dòlars, i s’espera que arribi fins als trilions de dòlars en els pròxims anys. L’evolució del blockchain, amb l’aparició dels Smartcontracts o els Automated Market Makers permet la democratització i descentralització de les finances. La força disruptiva transversal d’aquesta tecnologia afectarà els sectors convencionals tal com els coneixem: ja és possible realitzar trading o aconseguir o atorgar un préstec sense la necessitat d’una entitat financera, i això només és la punta de l’iceberg.

El Sr. Castellana va realitzar una explicació molt senzilla, gràfica i precisa, que fins i tot els nouvinguts a la matèria van poder entendre. Interactuant amb els assistents i fent la presentació “a la carta”, la jornada va finalitzar amb una sèrie de preguntes i reflexions.

20

octubre, 2020

Jornada Empresa Familiar: “WEBINAR Gestió de la pandèmia, valoració i perspectives i Digitalització del sistema sanitari.

Ponències

Gestió de la pandèmia, valoració i perspectives.

Digitalització del sistema sanitari: una opció real de diversificació econòmica.

El passat dia 20 d’octubre l’Empresa Familiar Andorrana va organitzar un Webinar amb el director general del SAAS, el Sr. Josep Maria Piqué, on va explicar l’estat actual de la situació sanitària a Andorra provocada per la pandèmia de la COVID-19 i va informar sobre alguns projectes sanitaris que estan impulsant que permetrien diversificar l’economia andorrana.

Respecte a la pandèmia, va apuntar que a Andorra es donaven totes les circumstàncies perquè l’epidèmia es mostrés amb màxima intensitat, per l’alta densitat de població i el fort moviment turístic, però que malgrat això la situació havia estat sota control i que l’elevat nombre de positius es devia al fet que Andorra és el segon país del món on més tests per habitants es realitzen. En aquest sentit, va mostrar alguns indicadors que ho demostraven com la baixa taxa de mortalitat.

Per a la temporada d’hivern va manifestar que la voluntat és realitzar tests als turistes, però que la principal dificultat és la falta de personal qualificat per recollir les mostres. La solució serien els tests ràpids de saliva, que fins i tot es poden autoadministrar, però ara mateix no estan prou desenvolupats. Malgrat tot esperen que per a mitjans d’hivern ja estiguin disponibles amb un alt grau de fiabilitat.

A banda de la reflexió sobre la pandèmia, va exposar que la indústria sanitària havia de ser un dels vectors de la transformació econòmica a Andorra, convertint-lo en una font de riquesa. Cal la creació d’un consorci publicoprivat per al desenvolupament d’un projecte de seguretat biològica i epidemiològica que hauria de finançar-se per tres vies: finançament públic, ingressos obtinguts i finançament privat.

Va remarcar la necessitat de digitalitzar el conjunt del sistema sanitari per, entre d’altres, tenir el total de l’historial clínic dels pacients de manera que es pogués fer una intervenció predictiva, preventiva i personalitzada.

Per tancar la jornada es van contestar una sèrie de preguntes rebudes dels assistents, principalment membres de la nostra associació.

9

juliol, 2020

Jornada Empresa Familiar: “WEBINAR Aeroport Andorra-Pirineus”

Ponències

Webinar Aeroport d’Andorra Pirineus

El passat dia 9 de juliol l’Empresa Familiar Andorrana va organitzar una jornada dedicada a l’Aeroport d’Andorra Pirineus, celebrada un altre cop de manera excepcional mitjançant la plataforma Zoom i oberta al públic en general.

L’aeroport avui dia està totalment operatiu. La possibilitat d’operar vols comercials és ja una realitat des del passat dia 23 d’abril, data en què va ser aprovat un exclusiu sistema d’aterratge GPS que permet l’aterratge i enlairament de les naus en condicions desfavorables de visibilitat. Segons va manifestar el M.I. Sr. Jordi Gallardo, Ministre de Presidència, Economia i Empresa hi ha fins a vuit companyies aèries interessades a operar a l’aeroport i si tot va segons el previst, a l’hivern podrien aterrar els primers vols de línia regular.

Al primer bloc del Webinar, es va fer una anàlisi de la infraestructura a càrrec del director general d’Aeroports de Catalunya, Jordi Candela, que va pronosticar, a 10 anys vista, uns 100.000 passatgers anuals a l’aeroport. Quant al marc legal, la jurista experta en dret aeroportuari Anabelle Lepièce, va abordar el finançament i com articular els ajuts públics que permetrien atreure l’atenció d’operadors i propietaris de companyies aèries. Va assegurar també que seria necessari un acord duaner entre Andorra i Espanya.

Al segon bloc de debat, la M.I. Sra. Verònica Canals, Ministra de Turisme va manifestar la voluntat de crear paquets turístics Premium complets que incloguin a banda del vol, desplaçament des de la Seu, allotjament, i altres activitats. El Sr. Juan Corral, Director Comercial d’IBERIA Regional Air Nostrum va remarcar que el que necessita Andorra és un servei d’aviació regional com el que la seva companyia ofereix, que permetria connectar Andorra amb la resta del món. En aquest sentit va considerar imprescindible un vol amb Madrid, que serviria d’escala cap a destins més llunyans. Finalment, el Sr. Sr. Antonio Martínez, Responsable de l’àrea d’anàlisi de competitivitat d’Airbus Helicopters va exposar que un vol de connexió entre l’aeroport i la capital d’Andorra és factible, que tindria una durada d’uns 7 minuts i que el seu cost estaria al voltant dels 160 euros. Amb referència a l’heliport, el M.I. Sr. Jordi Gallardo ja havia manifestat la voluntat del Govern de tirar endavant la infraestructura de l’heliport.

El tancament de la jornada va anar a càrrec del M.I. Sr. Xavier Espot, cap de Govern d’Andorra, que va refermar l’aposta de l’aeroport d’Andorra-Pirineus, però recordant que “cal que hi hagi la col·laboració entre les institucions públiques i privades per tal que la infraestructura pugui funcionar correctament”.

19

juny, 2020

XXIIè Cicle d’Empresa Familiar. La COVID-19 en l’economia andorrana i europea: perspectives.

Ponències

Les conseqüències econòmiques de la crisi de la COVID-19, lema del XXIIè Cicle de l’EFA

El passat dia 19 de juny de 2020 va tenir lloc el XXIIè Cicle de l’Empresa Familiar Andorrana que aquest any presentava dues grans novetats: per primer cop degut a les mesures sanitàries de prevenció es celebrava de manera telemàtica i estava obert al públic en general.

En un primer moment s’havia previst que les conferències d’aquest XXIIè Cicle girarien en torn a l’acord d’associació amb l’UE i les seves conseqüències pel Principat d’Andorra, però l’arribada del virus ho va canviar tot, fins i tot el contingut del Cicle. El tema finalment escollit va ser l’impacte de la crisi de la COVID-19 en les economies andorrana, europea i global, quin futur ens espera i com afrontar la recuperació un cop tornem a la normalitat.

El Webinar va comptar amb convidats de prestigi i es va dividir en quatre blocs: tres conferències, a càrrec del Sr. Marcos Urarte, President de PHAROS, de la Sra. Marie Hélène Caillol, Presidenta del LEAP (Laboratoire Européen d’Anticipation Politique) i del Sr. Èric Jover, M.I. Ministre de Finances i portaveu, i una taula rodona on van intercanviar els seus punts de vista el Sr. Joan Viladomat, President de Grandvalira, el Sr. Carles Naudi, Conseller General i President de CISA Group i el Sr. Francesc Mora, President de l’EFA. Tota la jornada va estar presentada i moderada pel Sr. Xavier Palma.

 

 

4

juny, 2020

Presentació del Pla d’Actuació de l’Empresa Familiar Andorrana

Altres

Comunicat de l’Empresa Familiar Andorrana

 

Durant les darreres setmanes l’Empresa Familiar Andorrana ha estat treballant en un Pla d’Actuació per incentivar la demanda de productes i serveis, així com les magnituds d’inversió pública i privada al Principat d’Andorra davant de la crisi del SARS-CoV-2. El Pla d’Actuació es compon de 52 propostes de millora.

El referit document va ser presentat ahir, dia 3 de juny, per la Junta Directiva al M.I. Cap de Govern Sr. Xavier Espot Zamora  en un sessió celebrada per mitjans telemàtics.

L’EFA amb aquest document fa una reflexió de la situació futura immediata i a mig termini al país, i posa sobre la taula diverses propostes que incentivarien la demanda, que contribuirien al reequilibri de les balances fiscals de l’Estat a llarg termini i que permetrien, un cop recuperada la “normalitat” de la nostra societat, servir com a base per a una futura diversificació i reforma del model econòmic, incorporant noves fonts d’ingressos, i d’una millora de la competitivitat econòmica del país.

 

A Andorra la Vella, el 4 de juny de 2020

22

maig, 2020

19ª Assemblea General de l’Empresa Familiar Andorrana

Altres

Comunicat de l’Empresa Familiar Andorrana

La 19a Assemblea de l’Empresa Familiar Andorrana va tenir lloc ahir dijous 21 de maig a les 11:30h a la seu de l’EFA  i es va celebrar per primera vegada de forma telemàtica.

A la sessió es van presentar els comptes de l’exercici , el compliment del pressupost i la memòria d’activitats corresponents a l’any 2019. També es va presentar el pressupost d’enguany i les activitats previstes de l’Associació per a aquest any 2020.

Aprofitant aquest acte es va comunicar als socis que l’Associació està preparant un paquet de propostes per presentar al Govern per tal d’incentivar la demanda de productes i serveis , davant de la situació d’emergència que estem vivint.

22

abril, 2020

Coronavirus SARS-Cov-2: Comunicat de l’Empresa Familiar Andorrana

Altres

Comunicat de l’Empresa Familiar Andorrana

Davant la situació d’emergència sanitària provocada pel denominat Coronavirus SARS-Cov-2 la Junta Directiva que presideixo ha decidit donar difusió a aquest comunicat:

Primer volem transmetre tot el nostre agraïment des de la nostra Associació al personal sanitari, al de l’Administració Pública, als empresaris i a tots els treballadors que durant aquest temps de confinament estan fent un gran esforç i estan demostrant el seu coratge i determinació, amb la cura dels nostres malalts, amb l’aplicació de mesures per controlar l’expansió del virus i treballant per poder subministrar productes i serveis indispensables per a la nostra societat.

Malgrat que sembli que aquesta pandèmia vagi perdent intensitat  no es poden descartar noves onades i possibles infeccions en un futur proper, i per tant hem d’estar preparats davant les eventuals necessitats que es puguin presentar.

Per això i amb la ferma voluntat de cooperació de part dels nostres associats i després de les converses mantingudes amb el Govern d’Andorra i les necessitats expressades pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), l’Empresa Familiar Andorrana ha decidit contribuir amb la compra i donació del següent material mèdic:

  • 4 respiradors Puritan Bennet 980 de Medtronic per valor de 104.000€.
  • 4 ecògrafs portàtils per fer diagnòstics ràpids i segurs de l’afectació pulmonar del coronavirus per valor de 16.000€.
  • Un software de telemedicina per portar a la pràctica visites virtuals als malalts de coronavirus que estan aïllats a casa, per valor de 10.000€.
  • Donació de 100 caixes de Hidroxicloroquina de Novartis.

Desitgem que aviat el nostre país pugui anar recuperant l’activitat prèvia a aquesta crisi i tingui la capacitat d’aprendre d’aquesta situació viscuda per a millorar.

A Andorra la Vella, el 22 d’abril de 2020

Francesc Mora Sagués

President

17

març, 2020

Coronavirus SARS-Cov-2: Comunicat de l’Empresa Familiar Andorrana

Altres

Comunicat de l’Empresa Familiar Andorrana

Davant la situació d’emergència sanitària provocada pel denominat Coronavirus SARS-Cov-2 la Junta Directiva que presideixo ha decidit donar difusió a aquest comunicat:

Donem ple suport a l’establiment de mesures sanitàries excepcionals per la situació d’emergència causada pel virus mencionat, per part del M.I. Govern d’Andorra.

Cal reconèixer la tasca que està duent a terme el personal sanitari així com tots els agents i altres servidors públics. En aquest sentit demanem la màxima cooperació per part de les empreses familiars, els seus membres i els seus empleats. També convé fomentar pràctiques que disminueixin el risc de contagi mitjançant l’impuls del teletreball, reduccions d’horaris, limitació d’aforaments, disminució de reunions presencials i reforçament de mesures d’higiene.

Estem vivint un moment difícil, que només podrem superar apel·lant als valors de l’empresa familiar, que són els valors de la nostra cultura i del nostre país. La confiança, la prudència, la solidaritat i la fortalesa ens ajudaran a superar satisfactòriament aquest moment complex que ens ha tocat viure. Estic segur que amb unitat els superarem satisfactòriament.

Mantindrem una taula de seguiment amb caràcter permanent prop del Govern, juntament amb altres agents econòmics i socials, per col·laborar sobre les mesures addicionals que l’evolució d’aquesta crisi posi de manifest.

A Andorra la Vella, el 17 de març de 2020

Francesc Mora Sagués

President

13

març, 2020

Jornada Joves EFA: “Govern eficient de les empreses familiars: gestió intel·ligent de les dades”

Ponències

Que poden fer les dades per la meva empresa?

El passat 13 de març de 2020, en un dia enrarit per les mesures preventives aplicades per pal·liar els efectes del Coronavirus, es va celebrar a la sala de conferències d’Andbank a Escaldes-Engordany una nova jornada adreçada als joves membres de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) sota el títol “Govern eficient de les empreses familiars: gestió intel·ligent de les dades”.

El ponent convidat va ser el Sr. Eric Baldellou, responsable de Data Governance al Grup Veepee (anteriorment Privalia) amb més de 20 anys d’experiència professional en el sector de les Tecnologies de la Informació, que va explicar la importància que tenen les dades que una empresa pot capturar del seu entorn, el seu tractament i com administrar-les per treure’n profit.

Disposar de dades i fer-ne un tractament adequat és de vital importància perquè millora la presa de decisions, incrementa l’eficiència operacional, obre noves oportunitats de negoci i permet conèixer millor als consumidors i la competència. El camí fins a ser una empresa orientada a les dades (Data-driven) no es pot fer d’un dia per l’altre, sinó que es tracta d’un procés complex de canvi intern de la cultura de l’empresa a tots els seus nivells.

En definitiva, les dades poden ser el nou petroli, però si no estan ben refinades no es poden utilitzar adequadament. Han de ser processades i transformades per tal de convertir-se en un actiu valuós que impulsi la rendibilitat de les empreses familiars.

16

gener, 2020

Jornada Empresa Familiar: “Fills sense sexe”

Ponències

El catedràtic Josep Argemí explica la llei sobre reproducció assistida en un acte de la EFA

L’Empresa Familiar Andorrana (EFA) va organitzar el passat 16 de gener a Andorra la Vella una conferència per explicar els continguts i dilemes ètics que planteja la llei 12/2019, aprovada el febrer del 2019, sobre tècniques de reproducció assistida. El convidat escollit va ser el Sr. Josep Argemí Renom, Doctor en Medicina per la Universitat de Navarra, catedràtic en  Pediatria, degà de Medicina i des de setembre de 2010 Director del Institut d’ Estudis Superiors de Bioètica de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Entre els assistents a l’acte es trobaven la Secretària d’Estat de Salut, la Sra. Helena Mas i els exministres que van promoure la llei, els senyors Gilbert Saboya i Carles Àlvarez Marfany.

Argemí va assegurar que la llei ha possibilitat que Andorra deixi de ser l’excepció a Europa en quant a regulació en tècniques de reproducció assistida i que aquesta és més garantista que la dels països del seu entorn, ja que té molt en compte la prevenció de la dignitat i els drets tant dels embrions com de les dones.

Amb aquesta jornada, l’EFA va voler explicar les regles de joc i el marc normatiu existent en un tema, com és la reproducció assistida, que afecta al dret a formar una família, un element bàsic tant de la societat com de la seva associació.