28

gener, 2021

El BREXIT i els nous marcs de relació amb la Unió Europea

L’acord per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea estableix un nou marc de relació entre aquest organisme i un país tercer. L’anàlisi i les eventuals implicacions d’aquest acord mereix una exposició qualificada que ens permeti valorar la relació d’Andorra amb la mateixa UE en el marc de l’acord d’associació que s’està discutint. La sobirania legislativa, la sobirania fiscal, el control de les fronteres, la unió duanera, el moviment de les persones, la llibertat d’establiment, la subjecció al Tribunal Superior de Justícia Europeu, són susceptibles de nova interpretació, a conseqüència de l’acord del Brexit finalment aconseguit.

Semblaria que els britànics són els guanyadors de l’acord finalment assolit. Caldrà veure en el futur com evoluciona l’economia i la societat en ambdues parts. Estem en un moment summament interessant, pel que fa a l’afectació de les polítiques que se’n deriven, per a les empreses en general i per tant també per a les empreses familiars. No sembla que aquest acord ha de ser ratificat pels corresponents parlaments de tots els membres de la Unió Europea. Aplicarà el Regne Unit una legislació més tova i més flexible, la qual cosa la farà ser més competitiva que la Unió Europea? Les polítiques mediambientals, fiscals i socials britàniques fins on podran divergir respecte de les comunitàries? Qui i com supervisarà l’acompliment de l’acord?

El Dr. Andreu Olesti, catedràtic de Dret Internacional de la Universitat de Barcelona, analitzarà els possibles efectes jurídics i econòmics que el Brexit pot comportar a una banda i l’altra del canal de la Mànega. També, si de l’acord assolit se’n poden despendre nous marcs de relació amb països tercers, com és el cas de l’acord d’associació que s’està negociant amb Andorra. Sobretot pel que fa a les excepcions i a les singularitats que el mencionat acord haurà de contemplar.

La jornada se celebrarà mitjançant la plataforma Zoom i l’enllaç per assistir a la reunió és el següent:

https://us02web.zoom.us/j/82335583136?pwd=Yng5dWVON3VZQXF4SWpmTzR6eGN1UT09

ID de la reunió: 823 3558 3136

Passcode: 979073

Esperem poder comptar amb la seva assistència.