Data de l’esdeveniment: 11/03/22

Ponents convidats:

Sra. Elvira Carles Brescolí

Descripció:

El passat 11 de març del 2022, va tenir lloc la jornada sobre “ La lluita contra el canvi climàtic: un acord de compromís entre 200 països i com afectarà a les nostres empreses” a càrrec de la Sra. Elvira Carles Brescolí. directora de la Fundación Empresa y Clima.

L’experta ha alertat que el nivell d’emissions que es registren arreu del planeta segueix sent insostenible i alarmant, especialment en alguns punts de la Terra. Ha posat com a exemple que l’augment del nivell del mar a causa del desgel dels pols i dels glaciars provoca un corrent marí al continent americà que a la vegada “fa que es produeixin més ciclons i huracans que mai”.

Carles ha advertit en aquest sentit que al món ja hi ha milions de desplaçats a causa de l’emergència climàtica: “quan s’escalfa l’aigua no en som conscients però aquesta augmenta de volum, i degut a l’increment de temperatura els oceans i alguns mars tancats com el Mediterrani s’estan expandint i, respectivament, estan inundant illes ubicades al Pacífic i ciutats que ens son molt més properes com Venècia”, ha alertat. “En menys de 40 anys tots els efectes que patim a escala planetària s’han multiplicat per 15. Les pèrdues econòmiques degudes a desastres climàtics són fins a quinze vegades superiors que als anys 80”.

Durant la seva conferència, l’experta ha contextualitzat la crisi energètica que es viu a Europa. Ha recordat que Rússia al febrer del 2005 va signar el protocol de Kyoto a canvi que la UE li comprés combustible fòssil, cosa que mai no es va produir. El president rus, Vladimir Putin, “ho ha reclamat constantment però no ha obtingut resposta, i un cop va plegar la cancellera alemanya Angela Merkel, la interlocutora de Putin a Europa, les polítiques energètiques s’han hagut de revisar”. Rússia té una gran bossa de gas que agafa de les ex-repúbliques soviètiques pràcticament a cost zero i que abasteix bona part del continent europeu i la dependència és molt gran, ha subratllat, en relació a les línies vermelles que pot traspassar cada país també en el compliment dels compromisos mediambientals sorgits de les diferents cimeres com la de Kyoto, París o recentment Glasgow. Línies vermelles que condicionen, en conseqüència, l’economia europea. A tall d’exemple, Europa compra gas a Rússia per valor d’uns 700 milions d’euros diaris, segons ha recordat l’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell.

També el president de l’Empresa Familiar Andorrana, Francesc Mora, en el seu discurs d’obertura de la jornada, ha tingut un record per les víctimes del conflicte que es viu a Ucraïna i ha manifestat el desig que aquest es resolgui el més aviat possible. Mora ha alertat que arran d’aquesta crisi la inflació és ja una realitat que afecta a empreses i ciutadans.

PROGRAMA:

Programació

08.45h Acreditacions
Hotel Roc Blanc

09.00h Presentació
Sr. Francesc Mora Sagués, president de l’Empresa Familiar Andorrana

09.15h Ponència:
“Lluita contra el canvi climàtic: Un acord de compromís entre 200 països i com afectarà a les
nostres empreses”
La Sra. Elvira Carles Brescolí directora de la Fundación Empresa y Clima, és llicenciada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona, Màster en Enginyeria de l’aigua per la Universitat Politècnica de Catalunya i Màster en Prevenció de riscos laborals de l’UPC. També ha cursat estudis diversos a l’escola de negocis ESADE de Barcelona. La seva incorporació a la Fundación Empresa y Clima, respon a la necessitat de cobrir la demanda de les empreses de qualsevol sector i grandària davant els dubtes i preguntes provinents de la nova normativa ambiental i pel canvi climàtic.

10.30h Fi de la jornada

VÍDEO DE LA PONÈNCIA

Vols veure el vídeo? Introdueix la contrasenya següent:

EFACOP26