Data de l’esdeveniment: 20/10/20

Ponents convidats:

Sr. Josep Maria Piqué Badia, doctor i llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona, actual Director General del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària. Ha sigut director mèdic de l’Hospital Clínic de Barcelona, premi a la Trajectòria en Investigació de la Generalitat de Catalunya (1998), editor de la revista Gastroenterologia i Hepatologia i revisor de l’ANEP (Agència Nacional d’Avaluació Prospectiva) i del FIS (Fons d’Investigacions Sanitàries).

Descripció:

Gestió de la pandèmia, valoració i perspectives.

Digitalització del sistema sanitari: una opció real de diversificació econòmica.

El passat dia 20 d’octubre l’Empresa Familiar Andorrana va organitzar un Webinar amb el director general del SAAS, el Sr. Josep Maria Piqué, on va explicar l’estat actual de la situació sanitària a Andorra provocada per la pandèmia de la COVID-19 i va informar sobre alguns projectes sanitaris que estan impulsant que permetrien diversificar l’economia andorrana.

Respecte a la pandèmia, va apuntar que a Andorra es donaven totes les circumstàncies perquè l’epidèmia es mostrés amb màxima intensitat, per l’alta densitat de població i el fort moviment turístic, però que malgrat això la situació havia estat sota control i que l’elevat nombre de positius es devia al fet que Andorra és el segon país del món on més tests per habitants es realitzen. En aquest sentit, va mostrar alguns indicadors que ho demostraven com la baixa taxa de mortalitat.

Per a la temporada d’hivern va manifestar que la voluntat és realitzar tests als turistes, però que la principal dificultat és la falta de personal qualificat per recollir les mostres. La solució serien els tests ràpids de saliva, que fins i tot es poden autoadministrar, però ara mateix no estan prou desenvolupats. Malgrat tot esperen que per a mitjans d’hivern ja estiguin disponibles amb un alt grau de fiabilitat.

A banda de la reflexió sobre la pandèmia, va exposar que la indústria sanitària havia de ser un dels vectors de la transformació econòmica a Andorra, convertint-lo en una font de riquesa. Cal la creació d’un consorci publicoprivat per al desenvolupament d’un projecte de seguretat biològica i epidemiològica que hauria de finançar-se per tres vies: finançament públic, ingressos obtinguts i finançament privat.

Va remarcar la necessitat de digitalitzar el conjunt del sistema sanitari per, entre d’altres, tenir el total de l’historial clínic dels pacients de manera que es pogués fer una intervenció predictiva, preventiva i personalitzada.

Per tancar la jornada es van contestar una sèrie de preguntes rebudes dels assistents, principalment membres de la nostra associació.

PROGRAMA:

09.30h |  Discurs del President de l’Empresa Familiar Andorrana, Sr. Francesc Mora.

9.45h |  Ponència: “Digitalització del sistema sanitari: una opció real de diversificació econòmica”. A càrrec del Sr. Josep Maria Piqué Badia.

10.25h |  Fi de la jornada

Cartell de la jornada

VÍDEO DE LA PONÈNCIA