Data de l’esdeveniment: 09/07/20

Ponents convidats:

M.I. Cap de Govern Sr. Xavier Espot.
M.I. Sr. Jordi Gallardo, Ministre de Presidència, Economia i Empresa.
M.I. Sra. Verònica Canals, Ministra de Turisme.
Sr. Francesc Mora, President de l’Empresa Familiar Andorrana.
Sr. Jordi Candela, Director General d’Aeroports de Catalunya.
Sra. Annabelle Lapièce, partner de CMS i jurista experta en Dret aeroportuari a la UE.
Sr. Juan Corral, Director Comercial d’IBERIA Regional Air Nostrum.
Sr. Antonio Martínez, Responsable de l’àrea d’anàlisi de competitivitat d’Airbus Helicopters.

Descripció:

Webinar Aeroport d’Andorra Pirineus

El passat dia 9 de juliol l’Empresa Familiar Andorrana va organitzar una jornada dedicada a l’Aeroport d’Andorra Pirineus, celebrada un altre cop de manera excepcional mitjançant la plataforma Zoom i oberta al públic en general.

L’aeroport avui dia està totalment operatiu. La possibilitat d’operar vols comercials és ja una realitat des del passat dia 23 d’abril, data en què va ser aprovat un exclusiu sistema d’aterratge GPS que permet l’aterratge i enlairament de les naus en condicions desfavorables de visibilitat. Segons va manifestar el M.I. Sr. Jordi Gallardo, Ministre de Presidència, Economia i Empresa hi ha fins a vuit companyies aèries interessades a operar a l’aeroport i si tot va segons el previst, a l’hivern podrien aterrar els primers vols de línia regular.

Al primer bloc del Webinar, es va fer una anàlisi de la infraestructura a càrrec del director general d’Aeroports de Catalunya, Jordi Candela, que va pronosticar, a 10 anys vista, uns 100.000 passatgers anuals a l’aeroport. Quant al marc legal, la jurista experta en dret aeroportuari Anabelle Lepièce, va abordar el finançament i com articular els ajuts públics que permetrien atreure l’atenció d’operadors i propietaris de companyies aèries. Va assegurar també que seria necessari un acord duaner entre Andorra i Espanya.

Al segon bloc de debat, la M.I. Sra. Verònica Canals, Ministra de Turisme va manifestar la voluntat de crear paquets turístics Premium complets que incloguin a banda del vol, desplaçament des de la Seu, allotjament, i altres activitats. El Sr. Juan Corral, Director Comercial d’IBERIA Regional Air Nostrum va remarcar que el que necessita Andorra és un servei d’aviació regional com el que la seva companyia ofereix, que permetria connectar Andorra amb la resta del món. En aquest sentit va considerar imprescindible un vol amb Madrid, que serviria d’escala cap a destins més llunyans. Finalment, el Sr. Sr. Antonio Martínez, Responsable de l’àrea d’anàlisi de competitivitat d’Airbus Helicopters va exposar que un vol de connexió entre l’aeroport i la capital d’Andorra és factible, que tindria una durada d’uns 7 minuts i que el seu cost estaria al voltant dels 160 euros. Amb referència a l’heliport, el M.I. Sr. Jordi Gallardo ja havia manifestat la voluntat del Govern de tirar endavant la infraestructura de l’heliport.

El tancament de la jornada va anar a càrrec del M.I. Sr. Xavier Espot, cap de Govern d’Andorra, que va refermar l’aposta de l’aeroport d’Andorra-Pirineus, però recordant que “cal que hi hagi la col·laboració entre les institucions públiques i privades per tal que la infraestructura pugui funcionar correctament”.

PROGRAMA:

Presentador i moderador de l’acte Sr. Javier Ortega Figueiral

10.30h | Acte d’obertura: Discurs del President de l’Empresa Familiar Andorrana, Sr. Francesc Mora.

10.35h | BLOC 1 – “Presentació de l’aeroport Andorra-Pirineus”

Participants:

  • M.I. Sr. Jordi Gallardo, ministre de Presidència, Economia i Empresa.
  • Sr. Jordi Candela, director general d’Aeroports de Catalunya.
  • Sra. Annabelle Lapièce, partner de CMS i jurista experta en dret aeroportuari a Brussel·les.

11.35h | BLOC 2 – “La visibilitat d’Andorra com un destí aeroportuari accessible”

Participants:

  • M.I. Sra. Verònica Canals, ministra de Turisme.
  • Juan Corral, director comercial d’Iberia Regional Air Nostrum.
  • Antonio Martínez, responsable de l’àrea d’anàlisi de competitivitat d’Airbus Helicopters.

12.35h | Cloenda de la jornada: Discurs del M.I. Sr. Xavier Espot, Cap de Govern d’Andorra.

Programa Webinar Aeroport Andorra-Pirineus

VÍDEO DE LA PONÈNCIA